Sunday, February 20, 2011

kenali terengganu lagi .....

banyak versi yang membawa nama terengganu. antaranya adalah :

  • taring anu adalah salah satu versinya. mengikut ceritanya, pada zaman dahulu , ada orang yg menjumpai satu taring yang agak lain atau aneh . jadi bila dia pulang, orang bertanya di mana dia jumpa taring itu , jadi dia kata dia jumpa di taring anu tu .. maka lekatlah lama - lama menjadi taringanu.
  • versi yang kedua adalah dari versi kelantan. mengikut cerita, bagi orang kelantan, ganu itu adalah pelangi . makanya adalah suatu masa adalah yang datang ke negeri ini. semasa dia datang adalah terlihat pelangi yang sangat terang. jadi bila dia balik dia pun berceritalah tentang terang ganu di sini .. maka lama kelamaan jadilah terangganu .
  • selain itu , dikatakan juga nama asal terengganu adalah primula. mengikut cerita, primula itu adalah sejenis bunga dan bunga itu berbentuk seperti bunga yang menjadi logo hotel primula. bunga itu dikatakan masih wujud dan boleh dijumpai di tasik kenyir
  • mengikut buku sejarah pula, nama - nama terengganu yang lain adalah seperti tong ya nong, ting ko nu , ting kua lo , palimols , kole dan tingano.

maka inilah serba sedikit tentang nama terengganu .. berguna jugak pergi CTRE baru ni.

Sunday, December 12, 2010

bali 8 - 11dec 2010

sekali lagi perjalanan aku tahun ni ,, ke negara jiran.. ke bali indonesia. modus operandi nak mencari apa yang istimewa di bumi tuhan ni ... maka berlima lah aku, lisa , lala , gyot ngan zila pun pergilah ke sana ,,

perjalanan bermula jam 8 pagi dari umah lala , semua naik limo ke lcct, masa tu tak terasa sangatlah . tu lah cuma nak tahu apa yang istimewa di bumi bali ni ,, kami naik flight pukul 11.00 dan ambil masa lebih kurang 3 jam di atas flight air asiA. letih gak la atas flight ni.. sampai bali , tak ada perbezaan waktu .. so sampai tu memang x ubah la jamnya,



sampai lebih kurang pukul 3. sampai jer , lepas ambil beg masing - masing , kami keluar airport dan bapak guide bapak wadang sudah ada di luar sambil pegang kad nama aku. so x ada masalah. satu lagi , di sini mereka cakap bahasa melayu , so kami pun cakaplah melayu indonesia. lepas setel , naik van untuk ke hotel. mulanya bapak guide bawa kami ke hotel lavender , tapi mujurlah ditanya, salah hotel rupanya,, sepatutnya kami tinggal di hotel villarisi.. makanya selepas itu kami pun di hantar la kesana.. tak jauh dari airport , kurang lebih 20 minit jer dari airport.



kami check ini hotel.. selepas check in , masing - masing masuk hotel , refresh diri sebelum memulakan aktiviti seterusnya.. yang bestnya di bali , jam 6 nya sudah magrib, subuhnya jam 4 pagi ,, maka ketara jugakla waktu di luar, jam 8 di sana macam jam 10 di bali .,..



selepas itu , kami keluar hotel nak g cari makanan ,, part yang paling susah ... masa kami datang bali ni , raya kedua galung maka banyak kedai tutup.. so keluar tengoklah apa yang ada.. mujurlah stay kat hotel kat kawasan tenggah - tengah town jugak.. so tak ada masalahlah. bab nak cari makanan , last -last makanana yang kami jamin halal .. makan nasi padang... so lepas makan baru la gi jalan - jalan.



petang tu , kami ke pantai legian... nak tengok gak pantai bali .. kononnya tempat paling romantik kan.. tp entah ... tak feel pun..hehehehe .. so brgambar la di pantai legian... kebetulan ada couple yang tengah amik gambar kawin ,,so enjoy that moment la yang special pun. .. pantai pun rasa x bersih sangat.. macam pantai malaysia lah ...



malam tu , lepak di bilik sahaja.. ingat nak terjun pool , tapi x feel plak.. so balik tido lah... nasib lah bilik ok ....

esoknya jam 8 , kami amik full day tour ikut bapak guide tu ., tp agak kureng la ... bapak tu tak banyak cerita... so banyak kami la bertanya.. banyak la jugak word - word baru contohnya kerajinan... apa lagi lah.... mula - mula , first kami g tengok persembahan barong... dekat sejam jugak la kat situ ... so agak memahami jugakla cerita tu .. tp kena baca sinopsis dia dulu... next place , , g la shopping ... tempat kedua .. kami g tengok kerajinan emas dan perak.. tengok orang sana buat perak.. selepas tu, g tengok plak tempat lukisan .... dapat jugak la souvineer masing - masing. lepas tu , g masuk kedai untuk shoping , tapi memandangkan dah letih sangat ,, semua hilang mood nak shoping , ingat nak makan jer,, so kami pun g makan kat tempat valcano .... ooohh tensen gak lah,, makananannya niat jer la semoga halal .. tu jer lah.. tapi viewnya cantik.. kat kawasan tanah tinggi pun ...

kebetulan masa tu , hari kedua galung ,, so maih ada upacara offering dan sembahnyang mereka.. so sempat la tengok di tepi - tepi jalan ,, next kami ker temple... tak ingat temple apa... tengok la apa yang patut... then kami cari masjid and sembahyang. lebih kurang macam masjid kita tapi agak susahlah nak jumpa. populasi bali 80% ialah hidu budha , 20 % campuran kristian , muslim dan sebagainya,,,

selesai ... banyaknya aktiviti kat sini adalah shoping. aku masih mencari apa yang uniknya Bali ni sampai orang teringin sangat nak ke Bali. tapi memang adatlakan, bila kita mencari memang susah nak jumpa. tapi sekurang - kurangnya aku dah tahu sedikit sebanyak berkaitan Bali ni. kalau nak bercakap, tak susah pun sebab memang dia cakap bahasa melayu , tapi kena tukar lah ikut nada orang indonesia jugaklah. tapi kalau kebersihan , agak kurang skit la tapi mungkin sebab baru lepas perayaan galungan , jadi banyak offering masih diletak dihadapan kedai dan sebagainya. tu yang agak tak enak. di hadapan kedai semua ada bekas offering tu , dia buat dari daun kelapa rasanya , hampir setiap tempat adalah. bab seterunya ,
makan.. ooo dugaan tu kat Bali. nak makan memang agak kurang meyakinkan. memang bila ditanya kepada orangnya Halal ke tak jawapannya Halal ,tetapi konsep Halal tu tidak sama dengan kita. bagi mereka , asalkan makanan itu di masak dalam bekas yang berbeza , tidak di campur yang halal dan haram itu sudah halal. tapi sanggupkah ,, tengok memang tanya halal , tapi disebelahnya serve polk dan liquor.. oooo tidak.... tapi niat jer lah semoga terlepas daripada makanan yang tidak halal.. sepanjang tu , makanan rasmi , air tin jer lah.. pagi makan roti ,, ada yang siap makan maggi lagi tu tak ingat.. tapi mujurlah , ada kedai nasi padang dekat hotel tu . so menu rasmi lah dua hari makan nasi padang tu jer lah.. mujurlah boleh masuk gak... ingat lagi , hari ketiga , keletihan lepas water sport , licin pinggan semua...

malam pertama , tak banyak berjalan .. pergi tengok sunset kat pantai legian , lepas tu free lah , balik hotel rehat.. orang kata jet lag lagi kan ... konon padahal dua jam jer atas flight... hari kedua dah terlepas sebab dah follow full day tour kat Bali so sampai Malam. tapi sempat lagi ke pekan kulta kalau tak salah , mintak gak pak guide sebab nak g tengok hard rock bali... must visit place kalau ke Bali kan , so lepas lah.. rupanya dekat saja dengan hotel kami ... maka hari ketiga.. inilah port kami .. mula dari jam 6 petang di Bali , kami berjalan - jalan sekitar hotel. hari tu hujan , tapi tak lebat, and malam tu jalan jer basah. memandangkan kami jalan di tepi - tepi jalan tu , maka adalah sahabat kami ni yang mandi air jalan tu .. heheh tak per kenangan di Bali kann. so Malam tu pusing lah.. banyak club di sekitarnya... ala ala macam bukit bintang jer kut kalu kat mAlaysia.. puas la.. berjalan .. jumpa jugak la orang malaysia.... teka .. hehheeh team melodi ... ada wahid , abng nas n ramai lagi la team tu .. last - last semua p makan kfc.. team2 ni kat bawah , kami naik atas.. tapi yang bstnya ... sampai jer tangga .. depan kami ada zahid.. ceh kontrol buat tak tahu jer.. duk la kat tepi ... hehehe... kata dah ... kalu ada fafau .. memang nak amik gambar.. tup tup lala n n lisa, ,naik .. teka kami jumpa sapa ? sapa > fafau... oo tidak... jom turun .. hehhehe ala ala turun .. ala ada plak ngan team - team tu .. tak best la kalu nak p kan .tadi buat tak tau kan.. heheh so lepas la.. tapi ok gak la... esoknya dia balik sekali ngan kami satu flight ..so heheheeh....
kalau bab duitnya,, kat sini pakai rupiah jugak... masa nak g tu ,, dengar gak ada orang kata pakai dolar , tapi . bila dah g , pakai rupiah ja pun... tapi agak tinggi lah jugak taraf hidupnya... agak mahallah ...

ok stop dulu.. nanti plak la...

Monday, November 22, 2010

Kisah negeri ganu

KU HIKAYATKAN TERENGGANU …..


 

OLEH : MAISARAH ABD HAMID


 


 


 

EPILOG

Dah 3 tahun rupanya aku bermaustatin di Terengganu ni.. Macam – macam kenangan yang aku dapat selama kat sini. Banyak tempat yang aku dah pergi. Daripada sebelum kenal tempat ni , sampailah boleh kata aku kenal jugakla tempat – tempat kat sini. Banyak juga benda yang aku cari , nak belajar pasal tempat ni. Dah orang kata kalu tak kenal maka tak cinta. Aku kenal – kenallah skit – skit pasal tempat ni walaupun tak banyak. Rasanya boleh la kalu nak cita pengalaman – pengalaman aku ni kan. Jadi aku hikayatkan Terengganu ni untuk semua.


 


 

PENGENALAN

Rasanya dulu Terengganu ni asing sangat dengan aku. Macam jauh jer dari Utara nak sampai ke Terengganu ni. Kali pertama aku sampai tahun 2005 masa aku praktikal di Tourism Malaysia Penang. Masa tu ada Misi Jualan Domestik Kelantan dan Terengganu dan aku bernasib baik sebab dapat peluang ikut sekali. Pertama kali aku sampai kat sini dah jatuh cinta kat suasananya.

Kalau sebut Terengganu ni, rasanya tak asing dah dengan khazanah alam semujadinya. tErmasuk jugak la dengan keseniaan, kebudayaan dan juga artifak – artifak pelancongannya. Sebut jer Terengganu, rasanya banyak benda yang orang akan bayangkan.. aku rasa yang selalu orang bayangkan mestilah pulau – pulau kat sini, pulau redang , pulau perhentian , pulau tenggol , pulau kapas, pulau bidung dan banyak lagi. Kalau tak salah, jumlah pulau yang terkenal di Terengganu ada tujuh. Selain tu , sebut jer tasik kenyir , mesti kaki pancing senyum jer dengar, belum lagi makanan seperti nasi minyak , nasi kerabu , nasi dagang , keropok lekor , sata dan kena pulak dengan budu kan. Belum lagi dengan sejarah – sejarahnya terutama dengan sejarah kedatangan islam , Mat Kilau dan banyak lagi. Kalau nak tengok artifak – artifak pelancongan seperti muzium yang terbesar , tempat penyu mendarat dan bertelur, taman tamadun islam , Batik dan pasar payangnya dan banyak lagi memang tak sempat dalam satu hari . rasanya paling pendek kalau nak melawat Terengganu ni 3 hari lah. Kalau nak lama lagi memang banyak aktiviti yang boleh di buat di sini.


 

Dungun Terengganu

Dungun adalah daerah ke dua yang terbesar di Terengganu. Keluasannya adalah seluas 273,487 ha. Di dalamnya terdapat 11 mukim, 4 dun dan 97 JKKK. Keunikkanya jugak adalah pantai sepanjang 52KM. Nama Dungun ini di ambil daripada nama pokok Dungun iaitu pokok yang banyak tumbuh di kawasan paya air tawar.

Sejarah awal Dungun dikatakan bermula sejak dari zaman pra sejarah neolitik ( 2500 hingga 800 SM). Ini dibuktikan dengan penemuan Gelang Batu di Sungai Kerai , Dungun. Mengikut lagenda, Dungun dipercayai dibuka oleh pendatang dari Pagar Ruyung Sumatera berdasarkan beberapa bukti iaitu antaranya adalah kebanyakkan orang dungun adalah berasal daripada Indonesia dan selain itu , nama kampong – kampong di Dungun juga sama dengan nama – nama tempat di Indonesia antaranya adaah Kampung Binjai , Kampung Bemban dan sebagainya.

Bandar Dungun ini adalah antara Bandar tersohor pada zaman kegemilangan aktiviti perlombongan Bukit Besi. Lombong bijih besi ini berkeluasan 1615hektar dan terletak dalam Mukim Besul. Ianya merupakan lombong bijih besi terbuka yang terbesar di Asia Tenggara di antara tahun 1929 – 1960. Operasi perlombongan di tutup pada 1 Oktober 1970. Walau bagaimanapun , kesan – kesan perlombongan bijih besi ini masih dapat di lihat terutama kepada mereka yang ingin melihat sendiri lombong bijih besi ini. Banyak tinggalan sejarah hasil daripada perlombongan bijih besi ini dapat di lihat di Dungun.

Selain daripada keunikan alam semulajadinya, Daerah ini juga kaya dengan aktiviti kebudayaan dan keseniannya yang tersendiri. Cerita – cerita rakyat suatu ketika dulu memang digemari oleh penduduk – penduduk Dungun. Antaranya adalah seperti Cerita Anggun Cik Tunggil , Raja Muda Sultan Kali, Raja Dewa dan Malim Duana.


 

Bersambung…

Hulu Terengganu (http://mdht.terengganu.gov.my

LATAR BELAKANG HULU TERENGGANU

Kawasan Daerah Hulu Terengganu merangkumi 9 mukim yang berjumlah seluas 387,462.60 hektar. Ciri-ciri daerah adalah:

  • Sebahagian daerah adalah Kawasan Pembangunan Tasik Kenyir iaitu di bawah pentadbiran KETENGAH seluas 209,199 hektar.
  • Bersempadan Negeri Kelantan dan Pahang yang mempunyai kawasan hutan hujan tropika tertua – Taman Negara Malaysia. Dalam lingkungan kawasan Central Forest Spine negara.
  • Ia menjadikan daerah ini kawasan sensitif alam sekitar - 99% tidak boleh dibangunkan.
  • Dari aspek pembangunan, terletak dalam pengaruh bandar Kuala Terengganu (30 minit/45 KM).
  • Perhubungan masa hadapan yang sangat baik dengan kewujudan Lebuh Raya Pantai Timur dan Laluan Timur Barat II menghubungkan dengan Selatan dan Barat Semenanjung.
  • Lembangan subur pertanian di Sungai Terengganu dan tumpuan penduduk di Timur (Kuala Berang/ Ajil/Kuala Telemong).
  • Kawasan Warisan Sejarah dengan penemuan Batu Bersurat di Kampung Buluh, Kuala Berang membuktikan kedatangan Islam di Semenanjung pada 702 H (1303 M); lebih awal daripada Melaka.
  • Kawasan sejarah awal Negeri Terengganu seperti pertabalan Sultan Zainal Abidin 1 dan penentangan melawan Inggeris.
  • Bandar utama adalah Kuala Berang dan Ajil yang merupakan penempatan utama penduduk dan Kuala Berang sebagai pusat pentadbiran daerah dan perniagaan sementara Ajil sebagai kawasan industri utama dan perumahan.
  • Laluan utama semasa adalah Jalan Kuala Terengganu-Ajil-Kuala Berang dan Kuala Berang-Jerangau-Kuantan sementara Lebuh Raya Pantai Timur dan Laluan Timur Barat II dijangka siap sebelum 2012
    • LATAR BELAKANG HULU TERENGGANU
    • Kawasan Kajian

Bil

Mukim

Keluasan

Hektar

%

1.

Hulu Berang

32,155.90

8.30

2.

Hulu Telemong

24,032.30

6.20

3.

Hulu Terengganu

264,025.60

68.14

4.

Jenagor

12,727.00

3.30

5.

Kuala Berang

7,127.70

1.84

6.

Kuala Telemong

5,197.80

1.34

7.

Penghulu Diman

16,336.40

4.22

8.

Tanggul

6,897.90

1.80

9.

Tersat

18,968.00

4.90

Jumlah

387,462.60

100.00

  •  
     

Tuesday, October 26, 2010

ISTANA MAZIAH

Istana Maziah adalah istana rasmi sultan terengganu yang terletak di kaki bukit puteri. istana ini digunakan untuk menjalankan adat isitiadat dan aturcara negeri terengganu termasuklah pengurniaan geleran kebesaran negeri , menerima tetamu rasmi, sambutan ulangtahun kelahiran raja , pertabalan sultan dan untuk penghormatan jenazah di raja.

Tapak istana Maziah ini adalah Istan yang ketiga di bina pada zaman Sultan Zainal Abidin iii. istana yang pertama adalah dibina pada zaman Sultan Mansur SyahII(1831 - 1836) pada tahun 1834. walau bagaimanapun , pada tahun 1882, istana asal ini telah terbakar.

selepas itu , istana lain pula telah di dirikan di atas tapak ini. Istana yang kedua atau lebih dikenali sebagai istana hijau telah di bina pada 7 zulhijah 1281 bersamaan 3 mei 1865. istana ini dibina pada zaman pemerintahan Sultan Baginda Umar . tetapi ianya turut terbakr.

seterusnya wujudlah Istana Maziah sekarang yang di bina pada tahun 1895 iaitu pada zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin III. Mengikut sejarah, Istana ini di buat pada hari jumaat 7 Zulhijah 1313 bersaam 1 Jun 1895. Ianya lengkap dan sedia untuk di istidaian 'naik istana' pada 7 ogos 1903. Istana ini dibina dengan ketua arkiteknya adalah Tengku Chik Abu Bakar iaitu Ipar kepada Sultan Zainal Abidin III. Pekerjanya adalah seramai 20 orang termasuk melayu dan cina.

bersambung..

Thursday, July 1, 2010

umrah 2010
















tarikh 7 jun 2010 hingga 17 jun 2010 adalah satu lagi tarikh yang amat bermakna. aku di beri kesempatan oleh Yang Maha Esa untuk aku menjadi tetamuNYA. rasanya aku bagai bermimpi... tapi itulah kenyataannya.. aku dapat menunaikan Umrah dan ziarah selama sepuluh hari.. rasanya sepanjang percutian dan perjalanan aku untuk mencari ilmu di tempat - tempat asing.. rasanya ini adalah tempat yang terbaik dan insyaallah andai di izinkan aku akan kembali lagi ke bumi bertuah ini..





perjalanan ini tidak di rancang..kebetulan abang aku yang sorang ni nak pergi.. makanya aku pun mintak la kepada bapakanda ntuk ikut sekali.. banyak juga la syarat - syaratnya... antaranya kena ada wali la , kena ada saksi la .. apa2 la... tp alhamdulilah aku dibenarkan pergi .. secara tiba - tiba... makanya tidak ramai yang mengetahui tentang pemergianku ke tanah suci ini. aku pun tidak berani nak bercerita banyak , kerana status pemergianku jugak masih kabur. kebetulan pula.. keputusan ini di buat sebelum aku ke kursus asas pemandu pelancong semulajadi.. makanya memang tidak ramai yang mengetahui.. surat kebenaran untuk ke luar negara pun aku cuma faks dari perlis .. nasib baik kawan baik aku yang sorang ni banyak membantu.. terima kasih jugak la kepada dia..





sepanjang kursus nature guide tu, aku memang mencuri masa... kursus tu sendiri saja banyak yang nak kena belajar.. dah aku sempat jugak curi masa untuk membaca buku- buku asas menunaikan umrah.. takut memang ada dalam hati.. terutama pergi tanpa persediaan.. aku pergi tanpa kursus. cuma beberapa hari sebelum.. abang aku yang sorang ni la yang ajar skit - skit.. tp rasa takut tu memang ada.. terutama nak ke tempat suci ni....





selepas kursus asas nature guide habis pada 25hb mei, aku balik semula ke dungun... menyelesaikan tugas - tugas yang belum selesai... 3hb jun baru aku pulang ke penang. masa memang singkat.. cuma sempat g umah maktok sahaja.. yang lain tu semua tak sempat pegi.. x per lah... balik ni dah jumpa semua...





6hb malam kami bertolak dari masjid bertam. sebelum memulakan perjalanan, kami mulakan dengan bacaan yasin di masjid. kali ni ada lebih kurang 30 jemaah dari penang. dengan 2 orang ustaz merangkap tok ayah iaitu ustaz rosli dan ustaz khairul fitri... malam tu, mira , sarah , mirul ngan man follow hantar ke klia..selepas bacaan yasin, dalam pukul 12 kami bertolak dengan bas persiaran cik din...





jam 6 pagi kami sampai di KLIA dan kami solat subuh dan mandi di masjid KLIA.. pada saat tu, barulah terasa debarannya.... sesuadah solat subuh, kami terus ke KLIA... makan pagi di sana.... jam 9 pagi kami check in.... budak2 ofis ni la yang wat check in kat KLIA.. perjalanan kami menaiki oman air... pada awal perjalanan tu , tak kenal sangat semua jemaah.. macam tu jer la.. tp selepas 10 hari tu.. insyaallah rasanya ingat semua kut...





flight kami pukul satu ... dari KLIA ke Oman.. aku duduk dengan abang... masa tu tak yah kata.. rasa hati ni.. macam macam.. gembira dan berdebar tu memang ada... sesungguhnya aku bersyukur sangat kerana di beri peluang untuk menjejakkan kaki ke tanah suci ini... sepanjang perjalanan, rasanya dekat 8 ke 10 jam kut.. tak perasan dah.. banyak sangat time differences dia... atas flight .. banyak tido jugak lah.. tido makan.. ada tv, tp masa g tu x explore sangat pun.... kami transit 6 jam di airport oman.. duk dalam tu jer lah,.... walaupun lama.. tp rasanya sekejap sahaja.. selepas tu kami teruskan perjalanan ke jeddah..rasanya lagi 2 jam... kami sampai di jeddah rasanya tengah malam jugak lah.... selepas selesai semua proses, kami menaiki bas ke





Madinah.. rasa macam nak subuh di masjid nabi, tapi x sempat jugak.. makanya kami subuh di R&R di sana... lain sangat la dengan Malaysia.. sesudah subuh.. ada yang makan , ada yang minum jap... selepas tu kami teruskan perjalanan ker Madinah..... ..